bewoners - wat kan ik zelf doen - start een bureninitiatief 

Start een bureninitiatief

veilige buurt

Wat kan ik doen om mijn buurt veiliger te maken?

U kunt uw eigen woning voorzien van goede sloten, buitenverlichting en een bewoonde indruk geven als u weg bent.

Maar juist samen met uw buren zorgt u ervoor dat u met een prettig en veilig gevoel woont in de wijk. Dit kunt u met uw buren organiseren voor een veiliger gevoel: 

  • Wees alert op verdacht gedrag. Ziet u iets verdachts? Meld dit via 112.
  • Spreek verdachte personen aan alsof u een praatje wilt maken, dit zorgt er vaak voor dat ze hun plan staken. Ze zijn dan namelijk gezien.
  • Gaat u op vakantie, vertel het uw buren en vraag of ze opletten.
  • Zorg met elkaar voor werkende buitenverlichting aan uw woning en in achterpaden. Een kapotte lantaarnpaal kunt u melden bij uw gemeente.
  • Houd uw buurt schoon en overzichtelijk. Dus snoei en beperk het aantal bomen en verwijder vuil.

Wat u makkelijk kunt doen

Start een buurtgroep: dat kan in bijvoorbeeld WhatsApp. Er zijn ook andere apps waaraan geen limiet zit voor het aantal deelnemers. Informeer bij uw buren of zij dat zien zitten. U kunt ook de wijkagent om hulp vragen. Spreek met elkaar af hoe jullie de app-groep gebruiken, zoals inzetten voor verdachte situaties en niet voor persoonlijke berichten. 

Start een Facebook groep: Een Facebook groep is nog laagdrempeliger dan een WhatsApp groep. Hiermee kunt u vaak geen acute zaken melden, maar u creëert wel een wij-gevoel. Samen zorgen wij voor onze buurt of wijk. 

Start buurtpreventie: Loop preventierondes met een groepje buurtgenoten en eventueel uw wijkagent. Zorg dat het opvalt dat er in de wijk door alle bewoners opgelet wordt. Ondersteunende raamposters helpen hier ook bij.  

Vraag uw gemeente of wijkagent om hulp: Vraag uw gemeente of ze initiatieven ondersteunen als whatsapp groepen of WAAKS, hondenuitlaters die extra goed opletten. Wellicht bestaan ze al en kunt u aansluiten.