bewoners - het keurmerk - wat zijn de eisen? 

Wat zijn de eisen?

eisen aan woning

Om als woningeigenaar of (ver)huurder in aanmerking te komen voor het PKVW-certificaat Beveiligde Woning moet uw huis aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie voldoen. 

Uw woning moet onder andere voorzien zijn van hang-en-sluitwerk dat aan de eisen van inbraakpreventie voldoet. Producten met een SKG® (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) of ‘V’ logo voldoen hieraan. Let ook op het aantal sterren, die geven de indicatie van de inbraakwerendheid aan. Weet u niet precies waar u op moet letten? Een PKVW-expert kan u hierbij helpen. 

In het kort zijn de eisen:

  • Gecertificeerd hang-en-sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels.
  • Verlichting bij de buitendeuren.
  • Zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat.
  • Rookmelders op iedere etage en op de juiste plek.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen kent 2 eisenpakketten: één voor bestaande bouw en één voor nieuwbouw. 

Stappenplan bestaande woning

Elke woning die langer dan twee jaar geleden is opgeleverd noemen we een bestaande woning. Hiervoor ontvangt u een PKVW-certificaat Beveiligde Woning, als u onderstaande vier stappen volgt.

Stap 1

Vraag een expert bij u in de buurt om de verbeterpunten van uw woning te bepalen. De expert komt bij u langs om de woning te controleren op inbraakwerendheid. Soms zijn hier kosten aan verbonden. U kunt de PKVW-expert vragen wat de kosten zijn. Een PKVW-expert geeft advies en preventietips. Na deze woningcheck brengt hij een offerte uit. Samen kijkt u naar de mogelijkheden.

Stap 2

Wanneer u akkoord geeft op de offerte, monteert de PKVW-expert het juiste hang-en-sluitwerk en voert de werkzaamheden uit die nodig zijn om het PKVW-certificaat Beveiligde Woning te behalen.

Voer de geadviseerde maatregelen alleen zelf uit wanneer u voldoende ervaring hiermee hebt. 

Stap 3

Zodra de werkzaamheden zijn uitgevoerd volgt een laatste controle en goedkeuring. Na ongeveer twee weken ontvangt u het PKVW-certificaat Beveiligde Woning.

Stap 4

Informeer bij uw verzekering naar de premiekorting die zij bieden op de inboedelverzekering. Zij vertellen u ook wat u moet doen om in aanmerking te komen voor de korting. Meerdere verzekeraars geven de korting zolang het certificaat geldig is: 10 jaar.

Stappenplan nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning is een woning die korter dan twee jaar geleden is opgeleverd. Het verkrijgen van een PKVW-certificaat Beveiligde Woning voor een nieuwbouwwoning verloopt anders dan bij een bestaande woning. Hier vindt u meer informatie over de verschillende mogelijkheden en situaties.

Eerste mogelijkheid

Als u een woning heeft gebouwd of laat bouwen op een vrije kavel kunt u zelf een inspectie-instelling inschakelen. De inspectie-instelling zorgt ervoor dat u het PKVW-certificaat Beveiligde Woning kunt behalen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Informeer naar de mogelijkheden bij een van onderstaande inspectie-instellingen:

Stichting CB&V
Telefoon: 0317 - 46 55 65
E-mail: info(at)cbenv.nl
Website: www.cbenv.nl

R2B inspecties BV
Telefoon: 0418 – 57 21 00
Website: www.r2b.nl

Tweede mogelijkheid

Als een woningbouwproject gefaseerd wordt opgeleverd hoeft u niet te wachten tot het hele project is opgeleverd als dit jaren duurt. Een inspectie-instelling inspecteert uw woning en de directe omgeving, zoals achterpaden en verlichting in de openbare ruimte. Als aan alle eisen is voldaan, kunt u een PKVW-certificaat Beveiligde Woning krijgen. Neem hiervoor contact op met een van de twee inspectie-instellingen.

Derde mogelijkheid

Als de nieuwbouwwijk het Politiekeurmerk zou krijgen via de aannemer, gemeente of projectontwikkelaar, maar dit is niet gelukt, dan kunt u het PKVW-certificaat Beveiligde Woning ook aanvragen bij een inspectie-instelling.

Gegevens inspectie-instellingen

Stichting CB&V
Telefoon: 0317 - 46 55 65
E-mail: info(at)cbenv.nl
Website: www.cbenv.nl

R2B inspecties BV
Telefoon: 0418 – 57 21 00
Website: www.r2b.nl