9 juli 2018

Woning beveiligen? PKVW first!

Afgelopen zaterdagavond is er ingebroken bij het appartement van Connie Witteman, beter bekend als Vanessa, aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Witteman had een camerasysteem in haar huis waarop een van de daders is vastgelegd tijdens de inbraak.

Camera alleen is niet voldoende

De inbrekers kwamen binnen via een raam bij de kelder. Een gemakkelijke manier van inbreken, want juist op dit soort gevelelementen wordt het belang van gecertificeerd hang-en-sluitwerk vaak vergeten. Dat Witteman een camerasysteem in haar huis had, kan helpen bij het opsporen van de dader. In het kader van "voorkomen is beter dan genezen", zegt Susanne Schat, adviseur woninginbraken bij het CCV, dat "het uitgangspunt moet zijn om de inbreker vooral buiten de woning te houden. Dat kan met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)."

Goede beveiliging met het Politiekeurmerk

"Het is prachtig als je een camera of alarmsysteem in je huis hebt, maar je wilt inbrekers eenvoudigweg niet binnen hebben. Zorg daarom voor gecertificeerde sloten en doe je woning goed op slot, ookal ga je maar eventjes weg", aldus Schat. "Met het PKVW ben je er zeker van dat jouw huis goed beveiligd is. Producten met het SKG®-logo en de aanduiding 2 of 3 sterren voldoen hieraan. De sterren geven de indicatie van de inbraakwerendheid aan."

Verklein de kans op een inbraak

Voor een inbreker maakt het niet uit of je een kwartiertje weg bent of de hele dag. Ga je zelfs maar heel even de deur uit? Voer dan deze simpele maatregelen uit om de kans op een inbraak te verkleinen:

  • Doe je ramen dicht
  • Laat een bewoonde indruk achter, bijvoorbeeld door gebruikte glazen op de keukentafel te laten staan
  • Leg geen dure spullen in het zicht
  • Sluit je woning zorgvuldig af door deze op slot te doen
Connie Witteman heeft een foto en video van de inbreker op Instagram gedeeld in de hoop dat de dader wordt herkend en opgepakt.
Wil jij ook een PKVW-gecertificeerde woning? Vraag dan een beveiligingsadvies aan bij een PKVW-bedrijf.