28 december 2017

Minister Dekker: aantal woninginbraken gedaald met 10%

Het aantal woninginbraken is het afgelopen jaar opnieuw afgenomen. Uit het aantal aangiftes blijkt dat er in de eerste 11 maanden van 2017 10% minder woninginbraken plaatsvond ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Dat maakte minister Dekker voor Rechtsbescherming bekend bij de afsluiting van de Nationale Inbraak Preventieweken (NIPW) bij de Hornbach in Ypenburg.

Preventie werkt

"We zien dat preventie echt werkt, maar we zijn er nog niet", vindt Dekker. Zo is het volgens de minister nog steeds van belang dat mensen gestimuleerd worden om hun woning goed te beveiligen.

De NIPW, maar ook het Politiekeurmerk Veilig Wonen, dragen bij aan de bewustwording rond inbraakpreventie vindt Maarten Post, marketingmanager bij Hornbach Nederland. "Woningen die beveiligd zijn volgens het Politiekeurmerk, hebben tot 90% minder kans op een geslaagde inbraak."

Buurtpreventie

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zet het komend jaar extra in op nieuwe initiatieven op het gebied van buurtpreventie. Dekker: "We kunnen elkaar enorm helpen door mooie initiatieven als WhatsApp- en Facebookgroepen te stimuleren."

Aantal claims bij verzekeraars gestegen

Het Verbond van Verzekeraars meldde vorige week nog dat het aantal claims wegens woninginbraken juist voor het eerst in jaren is toegenomen. Het verschil in de cijfers komt volgens een woordvoerder van de brancheorganisatie doordat niet iedereen aangifte doet. "Bij de wat grotere inbraken wordt veelal wel aangifte gedaan, maar na insluiping, waarbij snel iets is meegenomen, gebeurt dat minder vaak", aldus de woordvoerder in het Reformatorisch Dagblad.

Hoe veilig is uw huis?

Test uw kennis over inbraak en beveiliging op Politiekeurmerk.nl. U vindt er ook vele preventietips om uw huis veiliger te maken.