17 juli 2017

Misdaadeconoom: "Goede sloten tegen inbraak veel goedkoper dan politie-inzet"

Het is veel effectiever en goedkoper om huizen te voorzien van goed hang- en sluitwerk dan om extra politie in te zetten om inbraakcijfers omlaag te krijgen. Dit concludeert misdaadeconoom Ben Vollaard van de Universiteit Tilburg in NCRV’s Altijd Wat Monitor'. Hij berekende dat investeren in inbraakpreventie ruim 2 keer zo goedkoop is.

Degelijk hang-en-sluitwerk

Inbraakpreventie is zelfs 4 keer goedkoper wanneer de kosten van het vastzetten en berechten van inbrekers worden meegerekend. Volgens Vollaard daalt het aantal woninginbraken fors als alle sociale huurwoningen degelijk hang-en-sluitwerk krijgen. Het gaat dan om 30% van alle woningen in Nederland. "Woningcorporaties moeten hier meer aan doen", aldus Vollaard.

Zwakkere wijken

Criminoloog Jan van Dijk valt Vollaard bij. "Ik zou prioriteit geven aan inbraken in de zwakkere wijken, omdat daar het probleem het grootst is", zegt hij. "Daar worden de meeste inbraken gepleegd en die mensen zullen de laatste zijn die uit zichzelf 400 euro uitgeven aan betere sloten." Van Dijk roept de overheid en woningcorporaties tevens op om meer te investeren in inbraakpreventie. "Ik denk dat je met de corporatie tot afspraken moet komen om de 100 kwetsbare wijken van Nederland beter te beveiligen. Dat kan ook met wetgeving, maar dan zal je eveneens 100 miljoen op tafel moeten leggen."