29 juni 2018

Senioren 'slachtoffer' babbeltruc

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) heeft donderdag 28 juni in Emmeloord een bijeenkomst voor senioren gehouden over veiligheid. De ruim 70 bewoners van de wijken Centrum en Zuidert ervaarden zelf hoe makkelijk je slachtoffer wordt van een babbeltruc. In de zaal was een onbekend stel op zoek naar hun vermiste kat. Later in de sessie bleek dat dit een afleidingsmanoeuvre was.

Joost Pleune Story Films had een korte film van de babbeltruc gemaakt. Deze werd getoond aan de bewoners. De zaal was geschokt om zichzelf te zien: “Hoe komt dit lampje in mijn tas?” en “Bij mij is het echt niet gelukt, ik had door dat het een babbeltruc was!”

Niet aardig aan de deur

Wat doe je als de pakketbezorger aan de deur staat en vraagt het pakket wel even in de woonkamer te willen zetten? Acteurs Ted en Monique gaven het slechte voorbeeld, maar lieten ook zien hoe het beste gehandeld kan worden bij een babbeltruc. “Kan men zich niet identificeren, heb je een onderbuikgevoel dat het niet klopt? Je hoeft echt niet aardig te zijn tegen iemand aan de deur die je niet vertrouwt. Maak via 112 een melding over het voorval.”

Inbraakpreventie

De aanwezigen kregen ook een film over inbraakpreventie te zien en Freek Meijering van Slotenmaker Meijering gaf een toelichting. De bewoners werden wakker geschud met foto’s uit de wijk, waarin te zien was hoe makkelijk het is om binnen te komen als ramen en achterdeuren openstaan of niet op slot zijn gedraaid. “Na deze presentatie ben ik wel alerter en ik ga vragen bij de woningbouwcorporatie of mijn sloten wel SKG-goedgekeurd zijn", reageerde 1 van de senioren. 

Virtual-reality-bril

Tijdens de borrel werden veel vragen gesteld aan de netwerkpartners uit de wijk. Daarnaast kregen de senioren een goodiebag met een kwartet over High Impact Crimes (overvallen, woninbraken) en zetten veel bewoners de virtual-reality-bril met de babbeltruc op. Hiermee konden ze ervaren hoe een babbeltruc in zijn werk gaat. Een deelnemer: “De informatie die we gekregen hebben was wel bekend, maar is wel goed om het weer een keer te horen. Leerzaam!”. De bewoners kregen na afloop een flyer mee met informatie over het online kopen van spullen en de verschillende vormen van buurtpreventie.

De sessie werd georganiseerd in samenwerking met het IGW-team, de gemeente Noordoostpolder, Politie Noordoostpolder-Urk, Welzijnsorganisatie Carrefour en Mercatus Woondiensten.