14 mei 2018

Wel of niet je woning beschermen tegen inbrekers met een alarmsysteem

Recentelijke publicaties in de media geven tegenstrijdige antwoorden op de vraag of een woning wel of niet te beveiligen met een alarmsysteem. Het CCV geeft vanuit de visie van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) antwoord op deze vraag.

Preventief

De beveiliging van een woning op het niveau van PKVW is gericht op het voorkomen dat een gelegenheidsinbreker snel de woning kan binnenkomen. Een inbraak heeft vaak een enorme impact op de veiligheidsbeleving van de bewoner. Het beveiligen van een woning volgens de eisen van het PKVW betreft het aanbrengen van inbraakwerende maatregelen voor bereikbare ramen en deuren, door het toepassen van SKG- gecertificeerd hang-en- sluitwerk, goede verlichting, kunnen zien wie er voor de deur staat en het geven van voorlichting over het voorkomen van een woninginbraak.

Wanneer de woning volgens het PKVW is beveiligd, wordt de kans op een inbraak sterk verlaagd. Daarom het advies om in eerste instantie de woning te beveiligen volgens de eisen van het PKVW.

Buiten de deur houden

Het PKVW gaat ervan uit dat u een inbreker buiten de deur wilt houden, en een alarmsysteem alarmeert als de inbreker al binnen staat. Als aanvullende beveiligingsmaatregel kan een alarmsysteem prima werken. Binnen het PKVW wordt gesteld dat er niets mis mee is om een alarmsysteem te laten plaatsen, maar dan wel als aanvullende beveiligingsmaatregel. De meerwaarde van een alarmsysteem zit in een adequate alarmopvolging. Dus naast het plaatsen van een systeem dient aandacht te worden besteed aan de wijze waarop er op het signaal van het alarmsysteem wordt gereageerd.  

Reden om een alarmsysteem aan te schaffen kan zijn, dat er een hoger inbraakrisico is in verband met de aanwezigheid van kostbare voorwerpen in de woning, of de ligging van de woning (bijvoorbeeld weinig of geen sociale controlemogelijkheden) of dat de bewoner zich veiliger voelt met een alarmsysteem.

Het PKVW zit op het niveau van inbraakrisico klasse 1. Als een hoger inbraakrisico wordt vastgesteld, zal vanuit het PKVW worden geadviseerd om contact op te nemen met de betreffende verzekeringsmaatschappij. Veelal zal op basis van de Verbeterde Risico Klasse Indeling (VRKI) worden aangegeven welke beveiligingsmaatregelen er moeten worden genomen en kan er worden verwezen naar een BORG erkend bedrijf. 

Totaalpakket

Het CCV pleit om het totaalpakket van veiligheidsmaatregelen uit te laten voeren door vakmensen die gekwalificeerd zijn. Om inbraken door gelegenheidsinbrekers bij woningen tegen te gaan, is het PKVW een uitstekend instrument gebleken. Aangesloten PKVW-bedrijven kunnen de woning conform het PKVW beveiligen. Voor woningen met een hogere risicoklasse kan een BORG-certificaat worden uitgegeven. Deze gespecialiseerde BORGbedrijven maken een op maat veiligheidsplan om de woning goed te beveiligen. Een alarmsysteem maakt vaak onderdeel uit van dat beveiligingsplan.

Via de scan op de website politiekeurmerk.nl, kunt u checken hoe goed een woning is beveiligd. Er wordt gratis advies gegeven om de woning veiliger te maken. Ook op de website maakhetzeniettemakkelijk.nl van het ministerie van Justitie en Veiligheid staan vele tips om de kans op een inbraak te verkleinen. Daarnaast is het van belang om bij verdachte situaties niet te aarzelen, maar meteen 112 te bellen, dat vergoot de kans op een heterdaad aanhouding van een inbreker aanzienlijk.